RUT-avdrag för flyttjänster – Så fungerar det

När du ska flytta kan RUT-avdraget hjälpa dig att spara pengar genom att täcka en del av arbetskostnaden för flytthjälpen.

Image
Uppdaterad: juli 4, 2024

När du ska flytta kan RUT-avdraget hjälpa dig att spara pengar genom att täcka en del av arbetskostnaden för flytthjälpen. Här går vi igenom hur RUT-avdrag för flyttjänster fungerar och vilka krav som ställs. Om du letar efter en flyttfirma i Lund, kan du klicka här för att få hjälp med din flytt.

Vad är RUT-avdrag?

RUT-avdraget är en skattereduktion för hushållsnära tjänster som rengöring, underhåll och tvätt, men inkluderar även flyttjänster. För flyttjänster kan du få avdrag för arbetskostnaden, vilket innebär att du endast behöver betala hälften av arbetskostnaden upp till ett visst belopp per år.

Hur fungerar RUT-avdrag vid flytt?

När du anlitar en flyttfirma för att flytta ditt bohag, kan företaget direkt dra av 50 % av arbetskostnaden på din faktura. Maxbeloppet för RUT-avdrag är 75 000 kronor per år och person. Det betyder att om du har utnyttjat RUT-avdraget för andra tjänster under året, minskar det belopp som är tillgängligt för flyttjänster​.

Vilka tjänster ingår?

Följande tjänster berättigar till RUT-avdrag vid flytt:

  • Bohagsflytt inom Sverige
  • Packning och uppackning
  • Montering och nedmontering av möbler
  • Flyttstädning (dock ej grov- och specialstädning)

Krav för att få RUT-avdrag

För att kunna utnyttja RUT-avdraget måste du uppfylla följande villkor:

  • Du måste vara minst 18 år
  • Du ska vara bosatt i Sverige eller betala skatt här
  • Flyttfirman måste ha F-skattsedel
  • Tjänsten måste utföras i eller i anslutning till ditt hem​ 

Exempel på kostnadsbesparing

Om du anlitar en flyttfirma och totalkostnaden för arbetet är 10 000 kronor, kan du få 5 000 kronor i RUT-avdrag. Detta innebär att du endast betalar 5 000 kronor för tjänsten​.

Så här gör du

Det enda du behöver göra är att informera din flyttfirma om att du vill använda RUT-avdraget. Vi kommer då att dra av kostnaden direkt på fakturan och sköta resten med Skatteverket.

Vanliga frågor

Kan man kombinera RUT-avdrag för flytt med andra RUT-tjänster?
Ja, men det totala avdraget per person och år får inte överstiga 75 000 kronor.

Gäller RUT-avdraget för flytt utomlands?
Nej, för flyttjänster utomlands gäller andra regler och avdraget kan inte användas​.

Genom att utnyttja RUT-avdraget kan du göra din flytt både enklare och billigare. Tänk på att alltid kontrollera med din flyttfirma att de är registrerade för F-skatt och att de kan erbjuda tjänster som berättigar till avdraget. För mer detaljerad information kan du besöka Skatteverkets hemsida eller vår kundtjänst.

Kontakta Browé Transport

För en smidig och kostnadseffektiv flytt rekommenderar vi att du kontaktar Browé Transport. Vi erbjuder professionella flyttjänster och ser till att du kan utnyttja RUT-avdraget maximalt. Besök vår hemsida eller ring oss för att boka din flytt idag och få mer information om hur vi kan hjälpa dig.